Z drevárskej fabriky do vlastnej dielne

Majiteľ dielne, ktorého vám v tomto rozhovore predstavíme, už od svojich dvadsiatich rokov pracoval v drevárskej fabrike, kde mal možnosť spoznať viacerých stolárov s vlastnými dielňami.

Fascinovalo ho, ako dokázali premeniť obyčajné kusy dreva na krásne, funkčné a umelecké diela. To v ňom zanechalo hlboký dojem a začal snívať o vlastnej dielni. Keď mal neskôr viac voľného času, rozhodol som sa tento sen naplniť a začal doma postupne budovať vlastnú dielňu.

Dnes pracuje s drevom s rovnakou vášňou, akú cítil pred rokmi. Matúš Onisko, majiteľ a zakladateľ firmy Onisko s.r.o., sa venuje výrobe nábytku z masívneho dreva. Matúšova dielňa je vybavená širokou škálou nástrojov, ktoré mu umožňujú dosahovať vysokú úroveň spracovania dreva. Každý kus nábytku, ktorý opustí jeho dielňu, nesie svoje čaro, pretože verí, že drevo ako prírodný materiál dokáže priniesť do interiéru teplo, útulnosť a osobitý šarm.

 

Pamätáš si ešte na prvú vec, ktorú si vo svoje dielni vyrobil?

Prvým výrobkom, ktorý som vytvoril, bol buď malý stolček alebo prahy do dverí. Hoci si už presne nepamätám, čo to bolo ako prvé, oba projekty majú pre mňa symbolický význam. Obidva tieto výrobky boli akousi vstupnou bránou do sveta stolárstva, ktorý som odvtedy neopustil.

 

Čo ťa na práci stolára najviac baví, čo vyrábaš najradšej?

Na mojej práci ma najviac baví to, čo ma k nej priviedlo – vytváranie niečoho nového, niečoho hmatateľného, čo má hodnotu a využitie. Každá zákazka, ktorú prijmem, je pre mňa unikátna výzva. Či už ide o veľký nábytok alebo menší dekoratívny kúsok, v každom produkte sa snažím zanechať kúsok seba.

Nepreferujem jeden konkrétny typ výrobku, pretože každý projekt je iný a prináša so sebou nové nápady a príležitosti. A verím, že to sa odráža aj na spokojnosti mojich zákazníkov.

 

masívne drevené dvere

 

Aká je tvoja filozofia?

Moja filozofia je jednoduchá – ostať pri zemi a nemyslieť len na peniaze. V dnešnej dobe je ľahké nechať sa uniesť vidinou veľkých zárobkov, no ja verím, že pravá hodnota práce spočíva v kvalite a spokojnosti zákazníka, nie v honbe za ziskom. Chcem, aby moje výrobky odrážali poctivosť a starostlivosť, ktorú do nich vkladám.

 

Dokáže byť podľa teba aj jednoduchý nábytok osobitý?

Jednoznačne áno. Myslím, že jednoduchý nábytok má svoje špeciálne čaro. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása, a to platí aj pri stolárčine.

Drevo ako prírodný materiál ponúka rôzne štruktúry, farby a textúry, takže aj jednoduchý stolček môže mať svoju vlastnú osobitosť.

 

Aké sú tvoje hlavné výzvy pri výrobe?

Najväčšou výzvou pre mňa je, keď sa pustím do zákazky, ktorú iní odmietli, pretože bola príliš komplikovaná alebo náročná. Takéto výzvy ma motivujú a dávajú mi príležitosť ukázať, čo všetko dokážem. Každý takýto projekt ma posúva ďalej, pretože ma núti myslieť kreatívne a prichádzať s riešeniami, ktoré možno nie sú hneď zrejmé. Je to príležitosť na zdokonalenie sa.

 

Ktorý tvoj nápad alebo zmena ťa posúva vpred?

Jednou z vecí, ktoré ma v mojej práci najviac posunuli dopredu, bolo rozhodnutie vyrobiť si vlastné prípravky na výrobu namiesto toho, aby som ich kupoval. Vďaka tomu som nielen ušetril peniaze, ale zároveň som si dokázal nástroje prispôsobiť presne podľa mojich potrieb. Tento prístup mi priniesol väčšiu flexibilitu a nezávislosť.

 

priprava lamelovych dveri

 

Je pre teba niektorá časť práce ozvlásť náročná?

Najnáročnejšou časťou mojej práce je komunikácia so zákazníkmi, ktorí počas výrobného procesu zmenia svoje plány. Práve v takýchto prípadoch je dôležité zostať trpezlivý a flexibilný, čo pre mňa nie je vždy jednoduché. Keď zákazník prichádza so zmenenými požiadavkami, často to znamená, že musím zmeniť už rozpracovaný projekt, čo môže byť časovo aj technicky náročné, čo v konečnom dôsledku navyšuje cenu.

 

Máš najobľúbenejší a najmenej obľúbený nástroj?

Možno to vyznie netradične, ale mám rád každý nástroj, ktorý používam. Každý z nich má svoju funkciu a prispieva k celkovému výsledku. Niektoré nástroje sú špeciálnejšie, no všetko čo mi zrýchly a zjednoduší prácu je pre mňa pozitívne.

 

Čo je najobľúbenejšie u tvojich zákazníkov?

Momentálne sú u zákazníkov veľmi obľúbené epoxidové stoly. Tento trend má veľký úspech nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Každý stôl je originál a zákazníci to oceňujú.

Moji zákazníci pochádzajú z rôznych častí Slovenska, od Košíc, cez Banskú Bystricu až po Bratislavu. Vďaka internetu a sociálnym sieťam sa mi dokonca podarilo získať zákazky aj zo zahraničia. Napríklad dva stoly som vyrábal pre Slovákov, ktorí žijú v Taliansku. Internet mi poskytuje príležitosť osloviť ľudí, ktorí by o mne inak nevedeli, a tým rozšíriť moje podnikanie aj za hranice Slovenska.

 

výroba epoxidového stola

 

Ako získavaš zákazníkov? Propaguješ svoje práce?

Propagácia je pre mňa dôležitá, ale nie je to jediný spôsob, ako získavam zákazníkov. Je to tak 50 na 50. Časť mojich zákazníkov ma kontaktuje priamo, prídu do mojej dielne s konkrétnou požiadavkou. Títo zákazníci často prichádzajú na základe odporúčaní od známych alebo na základe predchádzajúcich skúseností.

Druhá časť zákazníkov ma oslovuje cez sociálne siete, kde mám profil s fotografiami mojich výrobkov. To mi umožňuje prezentovať svoju prácu širšiemu publiku.

Niekedy oslovím zákazníka aj ja sám, keď vidím zaujímavý dopyt, ktorý by som mohol splniť.

 

Koho tvorbu sleduješ, kde sa inšpiruješ?

Sledujem tvorbu niektorých zahraničných majstrov. Internet a platformy ako YouTube sú pre mňa zaujímavým zdrojom inšpirácie a informácií. Často tak objavim nové techniky a prístupy. Aj to mi pomáha neustále sa zlepšovať a prinášať zákazníkom kvalitnejšie výrobky.

 

Ako oddychuješ od práce?

Od práce najradšej oddychujem tak, že trávim čas so svojím malým synom. Syn je na prvom mieste a spoločné chvíle sú pre mňa tým najlepším spôsobom, ako si oddýchnuť. Okrem toho si rád pozriem dobrý futbalový zápas, alebo si pustím film, ktorý ma zaujme.

 

Aké sú tvoje plány do budúcnosti?

Mojím hlavným plánom do budúcnosti je zlepšovať sa každý deň. Chcem neustále zdokonaľovať svoje zručnosti a rozširovať svoje možnosti, aby som mohol ponúkať ešte kvalitnejšie a originálnejšie výrobky. Viem, že v stolárčine je vždy čo zlepšovať a každý nový projekt je príležitosťou naučiť sa niečo nové. A ja mám chuť sa učiť.

 

stolíky v procese výroby

 

Rada, odkaz pre začínajúcich tvorcov?

Moja rada pre začínajúcich tvorcov je jednoduchá: nenechajte sa odradiť neprajníkmi. Každý začiatok je ťažký, a vždy sa nájdu ľudia, ktorí vám budú hovoriť, že to nejde alebo že to nemá zmysel. Dôležité je veriť si a ísť za svojimi cieľmi. Neúspechy k tomu prirodzene patria, ale práve tie vás posunú ďalej. Buďte trpezliví, pracovití a neodmietajte nové príležitosti na zlepšenie.

 

Práce pána Oniska nájdete na našom webe pod profilom Onisko Matúš

Ďalšie články

Propagujte svoje drevené výrobky, nábytok a služby

Propagujte svoje drevené výrobky, nábytok a služby

Máte vášeň pre prácu s drevom? Ste profesionálny stolár, rezbár, staviteľ drevostavieb alebo hobby nadšenec? Naša webstránka je presne pre vás. Ponúkame vám priestor, kde môžete propagovať svoje práce, zdieľať svoje diela a rozšíriť svoju klientelu.

Čítať ďalej…

Ako správne publikovať na robimzdreva.sk

Ako správne publikovať - často kladené otázky FAQ

Prv než sa vrhnete do uverejňovania vašich výrobkov z dreva, pozrite sa ako to robiť správne, aby ste z vašich príspevkov vyťažili čo najviac.

Čítať ďalej…

Ušiakové kreslá

Ušiakové kreslá - ikony komfortu minulosti obľúbené dodnes

Popularita ušiakových kresiel pôsobí nespochybniteľne. Viete čo spravilo tento kus nábytku nesmrteľným a prečo pretrvala jeho obľúbenosť až do dnešných dní?

Čítať ďalej…