Ušiakové kreslá

Popularita ušiakových kresiel pôsobí nespochybniteľne. Viete čo spravilo tento kus nábytku nesmrteľným a prečo pretrvala jeho obľúbenosť až do dnešných dní?

 

Vznik ušiakového kresla

Aby sme zistili ich pôvod, musíme sa obzrieť niekoľko storočí do minulosti. A to až kamsi do stredoveku. Ušiakové kreslo, po anglicky tiež wing (wingback) chair, nevzniklo náhodou. Jeho pôvod je v dobách, keď bolo nutné chrániť osoby sediace pri krbe pred ťahom a teplom veľkých otvorených krbov. Ich unikátny dizajn s krídlami (ušami), ktoré siahajú z bokov, poskytoval ochranu pred prúdením chladného vzduchu a zároveň chránil pred horúčavou vyžarujúcou z ohňa.

Počiatky ušiakových kresiel sa datujú do 17. storočia, kedy začali prispievať k pohodliu a útulnosti v aristokratických domácnostiach. Tieto elegantné kúsky nábytku boli nenahraditeľnými prvkami každej obývačky, kde pôsobili nielen ako funkčné sedadlá, ale aj ako dekoratívne prvky s výnimočným šarmom.

 

Wing chair MET DP-14129-043

Historický ušiak z 18. storočia

 

Pôvodné kreslá mali len drevenú konštrukciu s čalúneným sedákom pre dodatočný komfort. Počas obdobia medzi rokmi 1660 a 1680 získali ušiakové kreslá obrovskú popularitu a ich pohodlie sa výrazne zvýšilo. V tomto období došlo k pozoruhodnému pokroku v anglickom stolárstve, ktorý vyústil v tvorbu inovatívneho nábytku, medzi ktorými boli aj kreslá, ktoré sa často označovali ako „spiace kreslo“, a ušiakové kreslo je pravdepodobne ich potomkom.

 

Ušiaky v súčasnosti

Veľkú obľubu získali medzi koloniálnymi Američanmi a v nasledujúcich storočiach sa do nich zamilovali aj severské krajiny, ktoré prispeli svojim charakteristickým štýlom k ich dizajnu. Práve odtiaľ pochádza jedna z najznámejších moderných interpretácií ušiakového kresla, tzv. „vajíčko“, ktoré v roku 1958 navrhol dánsky dizajnér Arne Jacobsen. Čalúnené textíliou alebo hladkou kožou, s chromovou podnožou do tvaru X, objíma sediaceho ako práve vyliahnuté kura jeho vajíčko.

 

Egg chair - Arne Jacobsen (1958)

Ušiak vajíčko od Arneho Jacobsena

 

Počas svojej histórie prešli ušiakové kreslá mnohými štýlovými zmenami. Od veľkosti krídel, zvolenej látky a techník zdobenia, ako je gombíkovanie, kované okraje a rytie. Variácie môžu byť také rozmanité, že dve ušiakové kreslá by ste mohli pokladať za úplne iné kusy nábytku.

 

rozdielne usiaky

Dve veľmi kontrastné prevedenia

 

Obľúbeným a charakteristickým prevedením je tiež takzvaný Queen Anne štýl, ktorý sa vyvinul pred, počas a po vláde kráľovny Anny, ktorá bola panovníčkou v Anglicku na začiatku 18. storočia. Tento štýl je charakteristický precíznymi a starostlivo zakrivenými líniami, ornamentami a vyrezávaním. Určite tento štýl spoznáte podľa svojsky zakrivených podnoží, nožičiek. A to nielen na kreslách.

 

klasické kreslo ušiak

Klasický ušiak

 

Dodnes ostali „ušiaky“ ikonami pohodlia a štýlu, ktoré sa prispôsobili moderným interiérom a zároveň zdobia priestory klasického charakteru. Ich bohatá história a pretrvávajúca popularita svedčia o ich neustálej príťažlivosti a nadčasovosti.

Preto môže byť tou správnou voľbou aj pre vašu obývačku, knižnicu alebo čítací kútik, aby vás zohrialo, ochránilo a vytvorilo útulný priestor, v ktorom budete radi tráviť svoj čas. A určite nie je nutné mať doma otvorený krb.

 

Ponuka ušiakových kresiel

 

Galéria

Nové články

Druhy dreva: vlastnosti a využitie miestnych drevín pri výrobe

Druhy dreva: vlastnosti a využitie miestnych drevín pri výrobe

Pri práci s drevom, či už pri výrobe nábytku, remeselných diel alebo konštrukcií, je výber správneho druhu dreva kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim výsledný produkt. Miestne dreviny, ľahko dostupné a známe svojimi vlastnosťami, sú a budú základom tohto procesu.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najbežnejších druhov miestneho masívneho dreva, priblížime si ich jedinečné charakteristiky a aplikácie v rôznych odvetviach remesiel a konštrukcií.

Čítať ďalej…

Ako správne publikovať na robimzdreva.sk

Ako správne publikovať - často kladené otázky FAQ

Prv než sa vrhnete do uverejňovania vašich výrobkov z dreva, pozrite sa ako to robiť správne, aby ste z vašich príspevkov vyťažili čo najviac.

Čítať ďalej…

Drevné materiály využívane pri výrobe nábytku

Drevné materiály používané pri výrobe nábytku

Poznáte všetky materiály využívané pri výrobe nábytku?

Drevo, dosky na báze dreva, kovy a rôzne zliatiny, sklo, plast, látka, koža, guma a to isto nie je všetko.

V tomto článku sa pozrieme ale iba na najpoužívanejšie z tých, ktorých základ tvorí drevo a drevná hmota.

Čítať ďalej…

Produkty a služby od používateľov