Drevné materiály využívane pri výrobe nábytku

Poznáte všetky materiály využívané pri výrobe nábytku?

Drevo, dosky na báze dreva, kovy a rôzne zliatiny, sklo, plast, látka, koža, guma a to isto nie je všetko.

V tomto článku sa pozrieme ale iba na najpoužívanejšie z tých, ktorých základ tvorí drevo a drevná hmota.

Môžeme si ich rozdeliť do 3 skupín:

  • Čisté masívne drevo
  • Lepené materiály z masívneho dreva
  • Plošné materiály na báze dreva a spojiva

Začnime od konca.

 

Plošné materiály na báze dreva

 

Drevotrieska DTD

Drevotriesková doska je materiál, ktorý sa vyrába z triedených drevených triesok a spojiva – formaldehydovej živice. Nájdete ju pod označením DTD. Alebo v anglických textoch ako DSP ( Dry-formed Structural Plywood).

Je to ekonomický a praktický materiál. Preto našiel v nábytkárskom priemysle široké uplatnenie. Jej naj výhody sú:

Je to lacný a dostupný materiál. Prečo? Pretože na jeho výrobu nepotrebujete pekné ani nepoškodené drevo. Naopak, zhodnocuje najmä „zvyšky“, ktoré by inak skončili nevyužité. Takže ak hľadáte naozaj „zelený materiál“, ktorý šetrí planétu, paradoxne, tu je ideálny kandidát.

Drevotrieska je ľahšia v porovnaní s masívom. To je nepochybne výhodou pri každodennej práci v nábytkárskej dielni.

Dobrá spracovateľnosť. DTD sa dá jednoducho rezať a pri výrobe tiež rôzne tvarovať, takže nemusí mať nutne vzhľad rovnej dosky.

Môže mať v celom priereze homogénnu štruktúru, alebo môže mať zrnitejšie jadro a okraj s jemnejšou štruktúrou, pre zlepšenie povrchových vlastností a možností opracovania.

Najčastejšie sa stretnete s povrchovo upravenou drevotrieskou. Môže byť upravená lamináciou, lakovaním, dyhovaním, ale tiež inak. Tieto úpravy rozoberiem bližšie na konci tejto časti.

drevotrieska

Drevotrieska

 

MDF drevovláknitá doska

MDF doska sa vyrába z jemnejších drevených vlákien, ktoré sa spájajú do plátov (bez lepidla) pomocou pôsobenia vysokého tlaku a tepla. Takto vznikne veľmi kompaktná a homogénna doska, ktorá je taktiež populárna pri výrobe nábytku a dizajnových doplnkov v domácnosti.

MDF znamená Medium Density Fiberboard – drevovláknitá doska so strednou hustotou.

Majú teda vyššiu hustotu v porovnaní s drevotrieskou. Taktiež majú menšiu absorbciu vlhkosti.

Jednou z naj výhod je výborná opracovateľnosť, rovnosť, hladkosť. Umožňuje viac spôsobov opracovania ako iné vláknité dosky. Hodia sa teda viac na rôzne dekoračné prvky ako rýmsi, oblé hrany, frézované diely, kuchynské dvierka a podobne.

Spomeňme však aj nevýhody. Sú náchylnejšie na poškodenie a môže sa ľahšie odlúpnuť. Nerobí im dobre vystavenie vysokým teplotám. Pre tieto mínusy nie sú vhodné na väčšie a ťažšie kusy nábytku. Čo ale nevadí, pretože na to tu máme iné varianty drevovláknitých dosiek.

mdf drevovlaknita doska

MDF doska

 

HDF drevovláknitá doska

HDF doska je veľmi podobná MDF, je tu však niekoľko rozdielov.

Vyrába sa z drevných vlákien, ktoré sú ešte jemnejšie, bez lepidla, za pôsobenia ešte vyššieho tlaku a teploty.

Takže ako názov HDF napovedá – High Density Fiberboard – drevovláknitá doska s vysokou hustotou, vznikne materiál s ešte väčšou hustotou a tvrdosťou.

Majú dobrú odolnosť voči deformácii, ohybu či pukaniu, takže sú ideálne pre náročnejšie podmienky a jednoduchšie konštrukčné prvky.

Vzhľadom na charakter materiálov sú odolné voči vlhkosti, plesniam a nenapáda ich hmyz, takže ani takéto relatívne nehostinné prostredie im nemusí robiť problémy.

Pri výbere akýchkoľvek dosiek je dôležité zvážiť ich hrúbku pre konkrétnu formu použitia, nakoľko sú vyrábané v rôznych hrúbkach. Správne zvolené drevovláknité dosky sú dostatočne pevné a vhodné pre široké spektrum aplikácií v nábytkárskom remesle.

HDF doska

HDF doska

 

Povrchová úprava drevovláknitých dosiek

Tieto druhy povrchov sa používajú s obmenami takmer na všetkých drevovláknitých doskách, preto ich spomínam osobitne pre všetky materiály.

Laminovaný povrch

Laminovaná doska má povrch vyrobený z viacerých vrstiev laminovacieho papiera, tie sú nasýtené fenolitickými živicami a všetko je impregnované ochrannou vrstvou melamínu. Práve ten poskytuje najväčšiu odolnosť povrchu voči poškriabaniu, oteru a väčšine ďalších vplyvov s ktorými sa nábytok môže stretnúť.

Je obľúbený pre existujúcu širokú paletu vzorov a farieb. Môže mať rôznu štruktúru, lesk alebo matné spracovanie.

Stretnúť sa môžete s označeniami LTD (laminovaná drevotrieska), aj DTD-L.

laminovana drevotrieska

Laminovaná drevostrieska

Melamínový povrch

Pri melamínke sa priamo aplikuje melamínová živica na povrch dosky.

Finálna vrstva sa následne leští. Laminovaný aj melamínový povrch sú dostatočné odolné.

Laminátový povrch

Na laminátový povrch sa používa hrubší vrstvený laminát. Za pomoci rôzneho spracovania sa dosahujú iné vlastnosti povrchu.

Všeobecne je tento povrch ešte odolnejší voči vonkajším vplyvom, než laminovaný.

Lakovaný povrch

Na povrch dosky sa aplikuje lak, ktorý sa následne vypaľuje vysokou teplotou.

Drevotlač

Na dosku je aplikovaný drevený vzor pri pôsobení tepla a tlaku. Táto úprava umožňuje taktiež imitovať rôzne druhy dreva.

Dyha, dyhovanie

Dyha je tenký plát vytvorený z masívneho dreva. Získava sa rezaním dreva na tenké plátky, pričom drevo je vopred upravené aby bolo poddajnejšie, flexibilnejšie a netrhalo sa. Dyha sa následne lepí na povrch drevovláknitej dosky.

Takto vzniká nábytok, ktorý má vzhľad skutočného masívneho dreva, pričom sa ale zachovávajú výhody ktoré prinášajú drevovláknité dosky.

Dyha sa vyrába len z dreva so špičkovou kvalitou. Takže výsledný nábytok má takmer dokonalý vzhľad, bez chýb ktoré by malo masívne drevo.

Tento povrch sa následne upravuje podobne ako masívne drevo.

Dá sa aplikovať aj na rôzne klenuté a štruktúrované povrchy, takže je zaujímavou alternatívou pre tých, ktorí sa radi dotýkajú dreva.

 

Lepené materiály z masívneho dreva

 

Preglejka

Preglejka sa vyrába lepením tenkých plátov masívneho dreva pomocou lepidla, pri pôsobení vysokého tlaku. Každá dotýkajúca sa vrstva je navzájom kolmá, vzhľadom na orientáciu drevných vlákien. Takto je dosiahnutá vysoká pevnosť a stabilita dosky.

Vyrába sa z rôznych druhov dreva. Napríklad buk, borovica, smrek či breza.

Používa sa nie len v nábytkárstve, ale tiež stavebníctve, na dekorácie, umelecké diela a inde. Čo sa týka nábytku nájdete ju v stoloch, dverách, stoličkách, policiach. Používa sa ale aj ako obalový materiál.

Preglejka má veľmi zaujímavé charakteristiky. Má vyššiu pevnosť a stabilitu v porovnaní s masívom. Ak sa pozrieme na jej plochu, má v každom smere takmer homogénne vlastnosti pevnosti, deformácie či rozpadania.

Dá sa použiť v interiéri aj exteriéri. Ľahko sa spracúva a môže sa ošetrovať farbením či lakovaním. Má vzhľad prírodného dreva ale je lacnejšia. Pri jej výrobe sa využíva väčšie percento celkovej drevnej hmoty. Takže na správnom mieste je zaujímavým materiálom aj z pohľadu udržateľnosti a vhodnou alternatívou voči umelým materiálom i masívnemu drevu.

Vyrába sa vo veľmi veľkej škále hrúbok, čo jej široké možnosti využitia len umocňuje.

preglejka

Preglejka

 

Škárovka

Škárovka je označenie pre masívne drevené dosky, ktoré sú lepené z malých drevených hranolov. Pri prvom pohľade môže pôsobiť ako čistý masív, ale keď sa pozriete bližšie, uvidíte pravidelné pásy dreva a prerušovanú štruktúru jeho kresby.

Škárovka sa vyrába ako priebežná, alebo cinkovaná.

Priebežná škárovka je taká, kde sa na celý drevený plát použijú hranolčeky, z ktorých všetky majú (pri výrobe presahujú) dĺžku celého plátu. Teda ak by mala hotová doska dĺžku 2 metre, bola by dĺžka každého použitého hranolčeku minimálne 2 metre.

Cinkovaná škárovka je taká, kde jednotlivé hranolčeky nemajú dĺžku celého plátu. Sú kratšie, navzájom sa nadpájajú a spoje sa prekladajú tak, aby sa pri dvoch susediacich hranolčekoch nestretli. Podobne, ako keď ukladáte plávajúcu podlahu. Pri cinkovanj škárovke sa efektívne využije väčšie množstvo materiálu.

Škárovka je rozumnou alternatívou k čistému masívu, nakoľko kombinuje žiadané vlastnosti dreva a plošných materiálov. Je tvarovo stálejšia, nepraská, dá sa efektívne zúžitkovať celá jej plocha.

Vyrába sa z tvrdého i mäkšieho dreva a v rôznych hrúbkach. Nájdete menších výrobcov, ktorý vám ju vyrobia aj z menej štandardných drevín.

škárovka cinkovaná

Stôl z cinkovanej škárovky

 

Nájdete aj iné materiály s masívnym drevom. Niektoré kombinujú spôsoby vrstvenia a lepenia dreva, prípadne drevo s iným materiálom. Sú ale zriedkavejšie a pravdepodobne sa s nimi nestretnete.

 

Masívne drevo

Výroba nábytku z masívneho dreva je tradičným a veľmi starým remeslom. Drevo je všestranný materiál, ktorý je odolný, trvácny a bezpochyby krásny. Preto sa využíva najmä na výrobu netradičného, kvalitného a dlhovekého nábytku.

Nábytok z masívu začína svoju cestu pri výbere kvalitného dreva. To sa následne rôzne spracúva, píly na dosky či iné komponenty pre ten ktorý druh výrobku. Tieto dielce sa následne opracúvajú. Hobľujú, brusia, frézujú. Výsledný produkt sa potom impregnuje, napúšťa, lakuje, prebrusuje, farbí.

Kým svetlo sveta uzrie finálny produkt, prejde každý jeho kúsok rukou stolára mnohokrát. Preto nie len vstupný materiál, ale najmä hodiny práce tvoria finálnu cenu výrobku.

Našťastie dnes máme množstvo technologicky vyspelých strojov, ktorú dokážu prácu zrýchliť. Počnúc štandardným elektrickým náradím, cez CNC stroje, až po laserové rezačky. Napriek tomu si mnohí remeselníci zachovávajú grif aj v ručnom opracovaní, ktoré je v mnohých situáciách stále vyžadované.

opracovanie masívneho dreva

Opracovanie masívneho dreva

 

O druhoch drevín využívaných na masívny nábytok možno napíšeme v inom článku, nakoľko to je kapitola sama o sebe.

Na záver len toľkoto: drevných materiálov je mnoho, každý má svoje opodstatnenie a nezameniteľné miesto. Tešme sa z tej bohatej palety, ktorú nám moderná technológia ponúka a využívajme jej možnosti rozumne.

Nové články

Druhy dreva: vlastnosti a využitie miestnych drevín pri výrobe

Druhy dreva: vlastnosti a využitie miestnych drevín pri výrobe

Pri práci s drevom, či už pri výrobe nábytku, remeselných diel alebo konštrukcií, je výber správneho druhu dreva kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim výsledný produkt. Miestne dreviny, ľahko dostupné a známe svojimi vlastnosťami, sú a budú základom tohto procesu.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najbežnejších druhov miestneho masívneho dreva, priblížime si ich jedinečné charakteristiky a aplikácie v rôznych odvetviach remesiel a konštrukcií.

Čítať ďalej…

Ušiakové kreslá

Ušiakové kreslá - ikony komfortu minulosti obľúbené dodnes

Popularita ušiakových kresiel pôsobí nespochybniteľne. Viete čo spravilo tento kus nábytku nesmrteľným a prečo pretrvala jeho obľúbenosť až do dnešných dní?

Čítať ďalej…

Ako správne publikovať na robimzdreva.sk

Ako správne publikovať - často kladené otázky FAQ

Prv než sa vrhnete do uverejňovania vašich výrobkov z dreva, pozrite sa ako to robiť správne, aby ste z vašich príspevkov vyťažili čo najviac.

Čítať ďalej…